ÇİNİ SANATI NEDİR, NASIL YAPILIR?
Sevgili okurlarım, köşe yazımda cini sanatı ve Tarihini konu aldım.
Sanatlarımız yok olmasın.
Çini sanatının türlü teknikleri bulunur. Bunlar; Sır Altı Boyama Tekniği, Perdah Tekniği, Mozaik Çini Tekniği, Renkli Sır Tekniği şeklindedir. Her bir teknikte de oldukça güzel görünümler yer alır. Perdah tekniğinin gümüş ve altın tozları kullanılarak tasarlandığı söylenebilir. Saydam ve beyaz astar levhaların üstüne oluşturulan modeller, daha sonra fırınlanır.
Osmanlı dönemlerinden günümüze kalmış olan en nadide ve en özel miraslardan birisi olan çini sanatı, halen kullanılmaya devam etmektedir.
Türbe ve camilerin duvarlarında karşılaşılan Çini sanatı, saray ve köşklerin iç ve dış cephelerini de süslemektedir. Çini sanatı nedir, çini sanatı nasıl yapılır? Çini sanatının tarihçesi gibi bilgilerden bahsetmek, çini sanatına ilgi duyanlar adına yararlı olacaktır.
Vazo, sürahi, türlü kap, tabak ve kaçaklara işlenen modeller ve renklendirme işlemleri ile oluşturulan eserler, günümüzde türlü ortamların ve evlerin dekorasyonu yapılırken kullanılan eşyalar arasında yerlerini almaktadır. Çini sanatının tarihçesi Karahanlılara kadar dayanmaktadır.
Karahan’ılar bakımından geliştirilmiş olan çini sanatı, daha sonraki dönemlerde başka Türk devletleri bakımından da geliştirilmeye başlanmıştır. Çini sanatı; en parlak dönemini Osmanlı Devletinde yaşamıştır. Büyük Selçuklu Devletinin ve Anadolu Selçuklu Devletinin, hâkimiyet altına almış olduğu yerlerde medrese, cami, saray inşasında çini sanatını kullandıkları günümüzde bariz belli olmaktadır.
Çini sanatı; seramik sanatı şeklinde de isimlendirilmektedir. İnce ayrıntılar ile işlenen ve işlenmiş olan objelere hayat veren, Osmanlı tarihinin en çok kullanılan sanat dalı, günümüze dek değerinden hiçbir şey kaybetmeden devam ediyor.
Kaleminize sağlık Nuşin Hanım
Başarılar canım